Kulinarne wypieki z GDK Linia – swojski chleb

Kulinarne wypieki z GDK Linia – swojski chleb

26 marca 2021 przez A.Sarach

Zachęcamy do samodzielnego pieczenia chleba w domach. Taki chleb jest nie tylko smaczny, ale o wiele zdrowszy niż kupowany w sklepach. Natomiast jego przygotowanie jest niezwykle proste i daje dużo satysfakcji. Składniki: 1 kg mąki (może być pszenna, żytnia lub mieszana) 4 szkl. wody 1 kostka drożdży, choć 1/2 kostki powinno też wystarczyć 😉 1 łyżka soli kilka łyżek otrębów (np. pszennych lub żytnich) nasiona (np. słonecznika, dyni, sezamu, lnu itp.) Chleb z produktów w tych samych ilościach (zalecane 1/2 kostki drożdży) i dodatkowo z 4 łyżkami oleju, możemy pozostawić do wyrośnięcia na ok. 35 min. i wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st. C.

Poniżej link do filmu:

https://youtu.be/LfOQufAEQ2Q